söndag 25 mars 2012

Vinter i Mellansel

Nå, det är rätt varmt i luften här i Mellansel också, men de jättelika snöhögarna omkring Folkhögskolan (och den branta backen upp från järnvägsstationen) ger fjäll- och sportlovskänsla snarare än vårvibbar.

Jag fyller väl trots detta på med text och melodistämma till "Nu är den ljuva våren". Den finns ju i fyrstämmig manskörssats i vår gröna manskörsbok, men Kenneth gjorde väl i att välja den trestämmiga engelska satsen istället. "Tyvärr" dog arrangören inte förrän 2000, så jag kan inte lägga ut basstämmorna här på nätet. Men ni kan dem ju så bra ändå!

Idag har jag lärt mej några nya uppsjungningsövningar, och jag ska åka hem med John som lärt oss den roliga kanonsången "Flamma, stig opp!" - aktuell i valborgstider. Kanske vi provar något av detta imorgon, om det känns roligt att testa. (Annars låter vi bli).

Väl mött allihop imorgon, tenorer så väl som (inte minst) basar! Yes, we can!



  
1. //: Nu är den ljuva våren med blomsterkrans i håren,
falalala lala lalala, falalala lalala ://
//: Och solens varma glans nu lockar oss till dans,
fala lalala, falalala lalala, fala lalala ://


2. //: Skalmejans toner klinga, i dansen glatt dig svinga,
falalala lala lalala, falalala lalala ://
//: I skogens dunkla snår ren näktergalen slår,
fala lalala, falalala lalala, fala lalala ://


3. //: O hör, fiolen ljuder, den lockar och den bjuder,
falalala lala lalala, falalala lalala ://
//: Kom med, kom med till dans och bind en blomsterkrans,
fala lalala, falalala lalala, fala lalala ://

tisdag 20 mars 2012

Vintern rasat ut bland våra fjällar


Vårsång nr 1 är ju "Vintern ra", här nedan i Noteflight-versionen av självspelande noter (men jag använde inte manskörsformatet, så tenorerna klingar lite extra "kvittrande" ;o).

Läs gärna först Herman Sätherbergs fina text (samma farbror som skrev texten till Glad sås!) just som dikt, utan musik, och satsa på att kunna den helt utantill. Många av oss kan den ju redan till 99%, men det finns några knepiga ordformer och ordföljder som kan vara värda lite extra uppmärksamhet:

Vintern rasat ut bland våra fjällar,
drivans blommor smälta ned och dö.
Himlen ler i vårens ljusa kvällar,
solen kysser liv i skog och sjö.
//: Snart är sommarn här; i purpurvågor,
guldbelagda, azurskiftande
ligga ängarne i dagens lågor,
och i lunden dansa källorne ://


Ja, jag kommer! Hälsen, glada vindar,
ut till landet, ut till fåglarne,
att jag älskar dem, till björk och lindar,
sjö och berg, jag vill dem återse,
//: se dem än som i min barndoms stunder,
följa bäckens dans till klarnad sjö,
trastens sång i furuskogens lunder,
vattenfågelns lek kring fjärd och ö ://


Och så kommer Lindblads berömda sättning - OBS betoningen av "ra" och "blom" i första strofen (resp. "kom" och "lan" i andra strofen). Det är inte undra på att sången populärt kallas just "Vintern RA":


 

Tänk om man kunde få till den ungefär så här: 

Liten fågel (Till skogs en liten fågel flög)


Här nedan kommer min nät-notversion av Liten fågel - som tonsatts av samme Lindblad som gjorde Vintern ra. Men i en helt annan stil. minst sagt!

Först kommer Lindblads fyrstämmiga manskörssats, och sedan varje understämma för sej. Läs gärna texten högt som dikt först, utan musik alls:

Till skogs en liten fågel flög.
Från sommarhimlen blå och hög
han sjöng: "Det kvällas re´n, farväl!
Jag flyger bort, du goda själ;
//: långt bort, långt bort,
men jag är hos dig innan kort!" ://

Kolla gärna med egna notblad att jag inte skrivit någon not galet! Det kan vara nyttigt, även om jag hoppas att allt blivit rätt (att noterna är självspelande underlättar ju "korrekturläsningen"):

4-stämmig sats:
  

Bas II:


Bas I:


Tenor II:

O hur härligt majsol ler


4-stämmig sats:


Bas II:


Bas I:


Tenor II:


måndag 19 mars 2012

Kvällshälsning

Tack för i kväll! Roligt att så många mötte upp, trots att vi givetvis saknade Kenneth (men samtidigt hjärtligt unnar honom "förlängt sportlov"). Det underlättade både för mej och för alla. "Man är mans gamman" som det fornnordiska ordspråket så träffande säger. Och tack så mycket för "Sångarhyllningen" med anledning av min tillstundande 42-årsdag (42 är meningen med livet enligt Liftarens gajd till galaxen, sa min fru häromdan - hmm...). Sången värmde verkligen även om jag inte kan den riktigt själv ;o).

Roligt också att vi verkar ha tillbaka Kenneth lagom till kyrkokonserten i Rogsta den 13 maj (och kanske då också till övningen måndag den 7 maj, en vecka efter Valborg?). Vi pratade om att vår medverkan i Musik vid Ljusnan i juni detta år förslagsvis kunde utgöras av gatumusicerande - vi äro ju Muntra musikanter! Både för omväxlings skull och för värvnings skull. Fundera på´t!

Alla män som läser det här är f.ö. både själva välkomna att sjunga med "Valborgskören" (vi har ju fyra övningar kvar före Valborg) och att ta med sej någon annan hugad karl.

Nå, efter uppmjukning av röstmaterialet tampades vi med "O hur härligt majsol ler" (i april?), "Liten fågel", "Glad sås" och "Uti vår hage". Sedan var det dags för kaffe med bulle, om jag minns rätt. Och så sjöng vi Vivaldis Våren (med texten "Så snabbt förrinner ett år") och Purcells "Nu är den ljuva våren" - samt, inte minst, "Vintern ra".

Det blev inte bara a capella - men onekligen lät det mesta bäst utan mitt plinketiplånk ;) och på Vevlinge är det väl bara stämgaffel som gäller? Tack till alla sångare som kunde så mycket så bra (och till Kenneth som lärt upp dem!).

A capella-övning i kväll

Det blir lite spännande att prova öva a capella idag. (Även om vintern visst inte riktigt rasat ut bland våra fjällar än). Nackdelen är att jag mest är van att leda sång via flygel- och orgeltoner och fortfarande minst av allt känner mej som någon dirigent. Fördelen är att man ju faktiskt inte behöver bekymra sej om att spela rätt, när kören redan kan vårsångerna. (Förhoppningsvis).

Vi provar! Hoppas det kommer några ;o) Roligt förresten att det verkar som om vi kan köra "Stilla ro och nära"-konsert i Rogsta kyrka den 13 maj! Det ser vi fram emot.

Tillagt 17.45: Jag tror vi provar Uti vår hage också, eller? Och Majsång (O hur härligt majsol ler) fixar vi nog. 

onsdag 14 mars 2012

Glad sås i OD-version

Glad sås i OD-version. Inspirerande eller ödmjukande? Både och, kanske, men mest det första tycker jag. Fast visst brukar vi sjunga "Lärkan mig svarar" i st f "ropar"? (Rätta mej gärna om jag har fel!) I så fall kanske vi inte ska lyssna alltför många gånger på OD-versionen, så att den s a s sätter sej i våra hjärnor.

måndag 12 mars 2012

Tack för i kväll - nu kör vi "Valborgskören!"

Hej alla mänskor och manskör-sångare!

Jag provar väl att väcka den här bloggen till liv igen. Jag hade en ambition när jag startade den att lägga in "självspelande noter", men noterna "tog slut". D.v.s. jag lyckades inte fixa nya elektroniska blad, men nu har jag fått hjälp av en datorkunnig vän och kanske kan få till det. Lite Youtube också kanske?

Kvällens beslut att köra Valborgsrepertoaren även utan "il maestro" - som jag pratade med efter övningen - kräver nog en del av oss alla, även om det känns skönt att låtarna är någorlunda bekanta.

Det var en bra diskussion i kväll om att i första hand satsa på Vintern Ra och Glad Sås, Sköna maj, Liten fågel, Nu är den ljuva våren (Purcell?) och Så snabbt förrinner ett år (Vivaldi). Min personliga favorit bland vårsånger "Nu grönskar det i dalens famn" (J S Bach!) känns lite malplacé i Norrland vid Valborg. Å andra sidan känns "Vintern ra" oftast lite besynnerlig i Lund (vilken vinter?).

Nå, valborgsrepertoaren är inte huggen i sten, och ni får gärna fundera hemma.

Supvisorna "Än en gång däran" och "Var redo" gick av bara farten, liksom Sverige och Vintern ra, samt Nocturne.

Jag ska verkligen försöka förbereda en mer gedigen övning till på måndag (inkl. "Lå då", Benny!), men ska den bli bra önskas god uppslutning (liksom i kväll). Det är inte precis "il maestro" som leder oss just nu, men med lite friskt humör och kloka kommentarer från er alla ska det här kunna gå. Jag tror att det rent av kan bli roligt (trots allt)! Både gamla och nya sångare är som vanligt välkomna!